Søren Pape, Martin Lidegaard og Alex Vanopslagh
Nyhed

Mere værdig og ambi­tiøs tilbage­træk­nings­reform

I dag ser en ny, konstruktiv reformalliance dagens lys. Mellem os radikale, Liberal Alliance og De Konservative. Sammen med Søren Pape og Alex Vanopslagh præsenterer jeg i dag et forslag, der ikke alene vil redde seniorpensionen og sikre en værdig tilbagetrækning til nedslidte. Vores forslag vil også betyde flere ressourcer, som vi kan investere i vores børn, unge og klimaet.

Af Martin Lidegaard

Princippet i vores forslag er simpelt: Når vi snakker tidlig tilbagetrækning, skal vi prioritere dem, der har mest brug for det. Dem, der er mest nedslidte. Alt andet vil simpelthen ikke være fair.

Derfor foreslår vi tre partier at holde fast i seniorpensionen, der har det højeste ydelsesniveau og – i modsætning til efterløn og Arne-pension – kan søges af alle, uanset profession og erhvervsbaggrund. Man kan også vælge en større fleksibilitet til med seniorpension, da man kan arbejde op til 15 timer om ugen og stadig søge den.

En ny reformprofil

For os radikale er det vigtigt at prioritere den mest værdige aldersydelse med den bedste sociale profil. Men det er ligeså vigtigt at hæve ambitionsniveauet i den kommende tilbagetrækningsreform, så den samlede reformprofil bliver mere fair og målrettet de kommende generationer. Det vil sige klima, uddannelse og vores børn.

Regeringen foreslår at hente 6.000 i arbejdsudbud på at skære i uddannelserne, mens den samlede tilbagetrækningsreform kun står til at skulle give 2.500 i ekstra arbejdsudbud. Vi radikale vil gerne øge ambitionerne på tilbagetrækning og i stedet investere mere i uddannelse, børns trivsel og hele den grønne omstilling.

Vi oplever, at mange ressourcestærke ældre gerne vil give et ekstra bidrag, hvis det kan ske på deres præmisser, og vi kan komme aldersdiskrimination til livs. Samtidig er de – ligesom Radikale Venstre – stærkt optagede af at kunne give et bedre samfund videre til deres børn og børnebørn.
Derfor er vi glade for at kunne stå sammen med LA og K om at hæve ambitionsniveauet for de reformer, vi skal forhandle på tilbagetrækning.

Ingen ultimative krav

Betyder vores nye samarbejde så, at vi står stejlt og ultimativt på vores krav? Nej, selvfølgelig ikke. Sådan arbejder vi ikke. Vi stiller ikke ultimative krav. Vi går konstruktivt til forhandlingerne.

Og det er netop i det lys, vores forslag skal ses. Det er et bud på en alternativ løsning, der både er mere værdig og mere ambitiøs end regeringens oplæg.

Nyt samarbejde, nyt håb

I det hele taget er jeg glad for den alliance, vi kan præsentere i dag. Det er en reformalliance, og jeg tør godt garantere, at det ikke bliver det sidste, I hører fra os. Vi har også store ambitioner i forhold til for eksempel international arbejdskraft og iværksætteri.

For nyligt fik den socialdemokratiske politiske ordfører sagt, at resten af Folketinget omkring regeringen var en ”nej-position”. At vi alle som én var ukonstruktive, og ingen bød ind med konkret politik. Vores nye reformalliance vil vise, at det ikke er tilfældet. Vi formulerer ny politik – bedre politik – og vi sætter os til forhandlingsbordet.

Det, vi præsenterer i dag, er en reformalliance, og her er et samarbejde med LA og Konservative oplagt. Mit håb og forventning er, at vi radikale i den kommende tid også kan udvikle en grøn alliance med andre partier, der kan bidrage konstruktivt – og tiltrængt - til at løfte regeringens ambitioner på dét område.

På den måde vil Radikale Venstre fortsætte med at gøre det, som vi har gjort i over hundrede år: Være et sprællevende parti, der fører radikal politik med dem, der vil, både de blå og de røde – og gerne begge dele på én gang, når det er muligt.

Det er godt for os – men især for vores børn, de unge og klimaet.