Katrine Robsøe
Nyhed

Tænk nyt. Tænk uddan­nelser i hele landet.

Nu ser vi konsekvensen af aftalen om udflytning af uddannelsespladser: Tusindvis af lukkede uddannelsespladser og lige så mange knuste drømme. Alene fordi drømmene førte til landets fire største byer. Det er et kæmpe tab for vores forsknings- og uddannelsesmiljøer. Og for alle de unge, der nu får endnu sværere ved at få opfyldt deres drømme.

Af Katrine Robsøe

Alt for mange partier ser uddannelser og studerende som tal på et stykke papir. Som noget man bare kan rykke rundt efter forgodtbefindende og lukke ned i tusindtal.

Men studiepladser er ikke bare tal på et stykke papir. Bag hver eneste plads er et menneske med drømme, ambitioner og gåpåmod for fremtiden, som nu får ødelagt de drømme - udelukkende fordi deres uddannelsesønsker leder til en af landets fire største byer. Udelukkende fordi Socialdemokraterne, Enhedslisten og SF sammen med næsten alle de borgerlige partier har besluttet at lukke op til 10 procent af uddannelsespladserne i netop de byer.

Før sommer blev der lavet en politisk aftale om lukning af uddannelsesmuligheder i de fire største byer. Allerede inden aftalen blev lavet, blev vi advaret massivt om konsekvenserne. Og der var en god grund til at der blev råbt op - og til at Radikale Venstre ikke er med i aftalen. Ikke fordi vi er uenige i at oprette nye uddannelser i mindre byer - tværtimod ville vi gerne investere i det. Men vi vil ikke lukke tusindvis af uddannelsespladser i de større byer og svække uddannelseskvaliteten- og mulighederne med besparelser og lukninger.

Nu ser vi konsekvenserne, og mit uddannelseshjerte bløder 💔

1600 uddannelsespladser står til at lukke på Københavns Universitet. Få hundrede af dem kan oprettes andre steder, men størstedelen skal lukkes. Aarhus Universitet har fremlagt en plan for de første seks procent. Allerede her medfører det hundredvis af lukkede uddannelsespladser. Seks uddannelser foreslås lukket på CBS. Det er 334 studiepladser. 334 knuste drømme hvert eneste år! Udelukkende fordi uddannelserne ligger i København. De seks uddannelser, der lukker på CBS, svarer kun til fem procent, og derfor skal der muligvis findes yderligere fem procent. Det samme skal ske på uddannelserne i Odense og Aalborg.

Tusindvis af lukkede uddannelsespladser, svækkelse af forskningsmiljøer, underfinansieret aftale der svækker uddannelseskvaliteten på de tilbageværende uddannelser og ikke mindst øget karakterpres på kommende studerende.

Tanken om, at man kun kan lave uddannelse uden for de største byer ved at lave en massakre mod uddannelserne i Aarhus, Odense, Aalborg og København, er et kæmpe tab for vores forsknings- og uddannelsesmiljøer. Helt forfejlet og ikke mindst skadeligt for alle de unge, der nu får endnu sværere ved at få opfyldt deres drømme.

De unge mennesker kæmper jeg for! For vi må kunne gøre det bedre - og skabe nye muligheder fremfor at bygge flere lofter over uddannelse.

Læs også Katrine Robsøes indlæg i Ræson