Log in

Log ind med brugernavn og password. Er du medlem af Radikale Venstre, og er det første gang, du skal logge på hjemmesiden, eller kan du ikke huske dit kodeord, så vælg "glemt adgangskode", for at angive et kodeord. Dit brugernavn er din e-mailadresse.

Indtast dit radikale.dk brugernavn
Indtast din adgangskode
Presse
Webshop

”Jeg vil sætte fokus på den frie bevægelighed”

Da Kristina Siig for nogle år siden besluttede sig for at lægge flere kræfter i det radikale arbejde, var hun ikke i tvivl om, at det skulle have et internationalt tilsnit. Derfor har kun kastet sig over EU, som hun mener kommer alle danskerne til gavn. Især når det kommer til den frie bevægelighed og de muligheder, der følger med den, er Kristina meget begejstret, fortæller hun.
Af Kristian Brandrup
 
”Jeg synes, at Europas historie fortæller os, at der reelt ikke er noget alternativ til EU. Vi er som stater åbenbart nødt til at have noget at være fælles om for at kunne enes. Men derudover er EU vigtigt for danskerne som enkeltpersoner, fordi det europæiske samarbejde giver den enkelte flere muligheder, end han eller hun havde uden EU. Forretningsmæssigt for virksomheder, ja, men for mig i første række på det private område. Jeg tror faktisk ikke, det kan undervurderes, hvor meget det betyder - og kommer til at betyde fremover - at vi fx som enkeltpersoner har ret til at uddanne os og arbejde i hele EU,” påpeger Kristina, da hun forholder sig til EU’s betydning for Danmark. 
 
Til dagligt bor den 43-årige Kristina Siig i Skårup på Fyn med sin mand og tre børn på henholdsvis 16, 14 og 8 år. Hun er uddannet dr. jur. med speciale i international handel og transport og har arbejdet, og arbejder stadig, på universiteter i Danmark og Norge, samt i advokatbranchen. Siden 2005 har hun desuden været lektor på Juridisk Institut ved Syddansk Universitet. Hun erkender, at hun har meget at se til men glæder sig i den forbindelse over den hjælp, hun får:
 
”Til min overraskelse blev jeg lige pludselig også formand for den radikale kreds og lokalforening her i Svendborg sidste forår. Men heldigvis har jeg en fantastisk arbejdsom bestyrelse, som godt ved, at jeg skal på "kampagne-permission". Og så er jeg jo ikke alene om dette her. Jeg har støtte fra storkredsen og fra min kampagnegruppe, så jeg skal ikke lave det hele selv. Men for at få det til at "gå op", tager jeg fri fra første maj og indtil valget er overstået. I 2009 førte jeg kampagne samtidig med, at jeg arbejdede fuld tid, og jeg må indrømme, at det nok var lige til øllet. Det har min familie også gjort opmærksom på, så det har jeg fået besked om ikke at gøre igen,” smiler Kristina. 
 
Fokus på den frie bevægelighed
For Kristina Siig er det vigtigt, at EU gøres mere relevant for danskerne:
”Jeg har selv benyttet mig af stort set alle de frie bevægeligheder i Europa, jeg kan komme i tanke om. Jeg mener, det er meget vigtigt, at EU-projektet forklares bedre og mere vedkommende. For det er godt og vedkommende, eksempelvis når det kommer til den frie bevægelighed, der giver borgerne mange muligheder”, siger Kristina, der selv har mærket, hvordan den frie bevægelighed konkret har hjulpet hende med at få hendes mand Niel til Danmark:
 
”Da vi ville flytte tilbage fra England til Danmark, sad jeg på "office for aliens" i Aarhus og var blevet smidt ind til kriminalpolitiet, fordi min sagsbehandler mente, at jeg havde giftet mig med Niel af pro-formaårsager, og han derfor ikke skulle have opholdstilladelse. Det skal nævnes, at jeg var synligt gravid med nummer to. Da var det godt at vide, at jeg kunne bede dem rende og hoppe, fordi Niel som EU-statsborger og arbejdssøgende havde et retskrav på at flytte med mig tilbage til Danmark, uanset hvad de danske myndigheder måtte mene om sagen,” pointerer Kristina.
 
Netop den frie bevægelighed er et af to temaer, som hun vil fokusere på i valgkampen:
 
”Jeg har ikke som sådan en eller flere specifikke "mærkesager", selvom det er traditionen. Jeg har i stedet to temaer - eller historier, om man vil - som jeg bruger i min valgkamp. Og det er en positiv historie samt en stor udfordring. Den positive historie er den personlige vinkel på den frie bevægelighed: "Hvad giver den frie bevægelighed i en konkret situation lige præcis dig?” Den store udfordring er, at vi i EU bliver nødt til at gå ind i diskussionen om forskellene i civilsamfundets udvikling i de enkelte lande, selvom det er ubehageligt. Vi er nødt til at turde snakke korruption, retssamfund og menneskerettigheder. Ikke kun som noget, der er et problem i lande uden for EU, men også som noget, der er ekstremt problematisk i EU,” anfører Kristina.
 
Hun glæder sig til for alvor at komme i gang med valgkampen og har allerede en del arrangementer på tapetet:
 
”Kalenderen fyldes jo lige så stille op. Det kan godt være, at valgkampe i dag mestendels foregår på nettet, men der er altså mange, der gerne vil invitere til debatter alligevel. Og så skal de gode historier og klummerne skrives. Desuden skal det blive godt vejr, så vi kan komme på gågaderne og møde dem, der ikke går til valgmøderne og bede dem om i det mindste at gå hen at stemme. Blankt, DF eller - selvfølgelig helst - radikalt. Men i hvert fald stemme. Det er faktisk nok det, jeg glæder mig mest til,” fastslår en valgkampsklar Kristina Siig.
 
 
 

Omtalte personer

Kristina Siig

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få seneste nyt om radikal politik