Log in

Log ind med brugernavn og password. Er du medlem af Radikale Venstre, og er det første gang, du skal logge på hjemmesiden, eller kan du ikke huske dit kodeord, så vælg "glemt adgangskode", for at angive et kodeord. Dit brugernavn er din e-mailadresse.

Indtast dit radikale.dk brugernavn
Indtast din adgangskode
Presse
Webshop

Davos: et kig ind bag forhænget

Af Ida Auken
 
World Economic Forums topmøde i Davos virker mystisk, indspist og elitært på afstand. Det er det også til tider, men når man kommer tættere på, ser man også de gode ting. Her får du et kig ind bag forhænget:
 
Da jeg første gang tog afsted til World Economic Forum i Davos fik jeg dette uundværlige råd: tag dine vinterstøvler med. Som deltager er man i konstant pendulfart mellem møder eller paneldebatter spredt rundt i hele byen. Gaderne er frosset til is, og folk falder for et godt ord. Man kan altid genkende førstegangsdeltagere, fordi de skøjter rundt i deres fine glatte sko.
 
Alligevel vælger mange at gå fra sted til sted, for vælger man en bil eller minibus, kan man let ende med at sidde over en time i kø. I går gik jeg forbi både Canadas premierminister Justin Trudeau og senere USA’s finansminister Steve Mnuchin på gaden. Der er noget dejligt afvæbnende over at se så magtfulde mennesker til fods.
 
Midt i byen ligger kongrescenteret, hjertet af World Economic Forums topmøde. Det er her, statslederne taler i de mange sessioner, som streames på nettet. I kongrescenteret kan ministre og topledere holde møder som alle andre steder. Det der gør oplevelsen til noget særligt er, at de ikke er omgivet af en sværm af medarbejdere og rådgivere, men tit kommer alene.
 
Første år jeg deltog som miljøminister, sad jeg og drak en kop kaffe ved siden af en venlig ældre herre. Ved nærmere eftersyn så jeg, at det var Kofi Annan, den tidligere generalsekretær for FN. Samtidig kom Tony Blair spadserende forbi, og de faldt i snak. Selvom de kunne have mødt hinanden i forskellige formelle sammenhænge, var det tydeligvis en anledning til at tale om verdens tilstand på en mere uformel og måske ærlig måde.
 
Har man ikke fået fat på et af de meget eftertragtede hvide badges, der kan få en ind i kongrescenteret, er der mange andre måder at deltage i Davos topmødet på. Der foregår mindst lige så meget uden for kongrescenteret. Hele vejen langs hovedgaden er alle butikker omdannet til en blanding af udstillingsvinduer og pavilloner for store virksomheder eller lande, der gerne vil reklamere for sig selv. Her kan man drikke en kop kaffe eller holde et møde.
 
Der er kamp om synligheden, og lidt som under det danske folkemøde er opfindsomheden stor. Store bannere, der reklamerer for Argentina, Ukraine og Indien fanger blikket i år, ligesom den danskejede virksomhed Tradeshift har taget kampen op mod Facebook, Google og andre giganter ved at omdanne en gammel kirke til en lounge og et stort åbent tv-studie.
 
Derudover er der arrangeret spændende paneldebatter på alle byens hoteller. Her kan man høre det nyeste inden for teknologier som kunstig intelligens og blockchain. Man kan opleve sikkerhedseksperter diskutere terror og cyber crime. Eller man kan få de bedste analyser af forholdet mellem USA og Kina. Jeg lærer altid utroligt meget ved at være her, og kommer som regel hjem med indsigter, jeg ikke kunne have fået mange andre steder.
 
Dette års Davos handler om, at vi lever i en verden, der er ved at falde fra hinanden. Svaret er ofte, at nu skal vi blive endnu mere internationale for at bevare åbenheden over for hinanden. Jeg er uenig. I en paneldebat denne morgen foreslog jeg, at alle deltagerne tog hjem og forsøgte at række ud til befolkningerne i deres egne lande.
 
I stedet for at rejse verden rundt for at gøre noget godt, er der en oplagt mulighed: Tag til en del af dit eget samfund, hvor der bor nogen, som tænker helt anderledes end dig. Find ud af hvorfor, lyt til dem, tal med dem. Som jeg har lært af landmændene i Danmark: alt kan klares over en kop kaffe. Responsen var overvældende – budskabet om at tale med de mennesker, man bor sammen med, var tydeligvis ikke noget, de hører tit.
 
Allervigtigst er de mange samtaler, der kan lade sig gøre mellem møderne. Dette år har jeg haft mulighed for at tale om cirkulær økonomi med lederne af nogle af verdens største virksomheder. Erhvervslivet her er for alvor begyndt at opdage, at cirkulær økonomi både er godt for miljøet og for væksten. De vil gerne høre om Danmarks erfaringer med genanvendelse og cirkulær økonomi.
 
I går mødte jeg Sloveniens præsident, der vil gøre sit land til foregangsland for cirkulær økonomi. Jeg fortalte om den danske vision om at skabe et samfund fri for affald i 2050, og han om deres konkrete planer. Jeg blev inspireret af hans ambitionsniveau og fik følelsen af, at vi skal til at rykke hurtigere i Danmark, for ikke at sakke bagud.
 
Foran forhænget er der limousiner, helikoptere og vigtige mennesker i jakkesæt. Bag forhænget er der en masse mennesker, som man kan påvirke og flytte, og selv lære noget af. Alt kan klares over en kop kaffe også i Davos.
 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få seneste nyt om radikal politik