Holdningspapir om frie agenter | Radikale Venstre

Log in

Log ind med brugernavn og password. Er du medlem af Radikale Venstre, og er det første gang, du skal logge på hjemmesiden, eller kan du ikke huske dit kodeord, så vælg "glemt adgangskode", for at angive et kodeord. Dit brugernavn er din e-mailadresse.

Indtast dit radikale.dk brugernavn
Indtast din adgangskode
Presse
Webshop

Publiceret

24. maj
2017

Holdningspapir om frie agenter

Formand: Jens Hørlück
 
Kommissorium for holdningspapir om frie agenter
 
Frie agenter er ikke noget nyt. Der har altid været selvstændige, der udførte specialiseret arbejde for andre. Indtil for et par generationer siden var der også en løsarbejderklasse, hvis levevilkår kunne være kummerlige. Tænk f.eks. på daglejere på landet og havnearbejdere i byen. Løsarbejderne fik gradvist sikret deres arbejdstagerrettigheder fra 60’erne og fremefter. I dag er alle frie agenter juridisk set selvstændige momsregistrerede virksomheder med de muligheder og udfordringer, det giver.
 
Omfanget af frie agenter stiger i disse år på arbejdsmarkedet. På den ene side stiger antallet af specialiserede konsulenter, der arbejder ud fra egen virksomhed. Sammen med entreprenører, der starter egen virksomhed skaber det en dynamisk erhvervsudvikling og giver den enkelte muligheder. På den anden side - i den svagere ende af arbejdsmarkedet - findes gradvist flere borgere, som alene belønnes for opgaver løst via en online platform eller borgere, der er ”ansat” med svage rettigheder i nederste selskab i et hierarki af underleverandører.
 
Problemerne med at finde en pendant til normale arbejdstagerrettigheder, der fungerer godt for selvstændige, deltidsansatte og borgere med et arbejdsliv sammensat af flere roller er ikke nye. Der har traditionelt været problemer med at udforme regler for lønsikring, barsel, sygefravær, pension etc. så de er rimelige for disse grupper, men samtidig ikke blokerer for enkeltpersoners lyst til at investere i egen fremtid åbner for skattetænkning, misbrug af offentlige ydelser eller skaber uheldige incitamenter. 
 
Partiets indstilling til alle typer af pendanter til arbejdstagerrettigheder og -beskyttelse for disse grupper skal opdateres. Det gælder beskyttelse ved sygdom, pension, barsel, ferie, mindsteløn, lønsikring, organiseringsret, arbejdsmiljø m.m. 
 
Som en del af gennemgangen skal der også ses på den organisatoriske opbygning.  Eksempelvis om der kan gives flere roller til medlemsbaserede organisationer, som så kan tilbyde fleksible løsninger til deres medlemmer med et omkostningsniveau for samfundet, som er parallelt til det øvrige arbejdsmarked. 
 
Udover de politiske risici i forhold til frie agenter skal et holdningspapir også kigge på de positive muligheder. Kan fri agent understøttes politisk så rollen giver flere borgere et bedre arbejdsliv? Kan fri agent arbejdsmodeller bidrage at flere af de unge, der kommer ind på arbejdsmarkedet, finder deres rolle i en situation, hvor automatisering overtager en række traditionelle arbejdsopgaver?
 

 

Omtalte personer

Jens Hørlück Økonom

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få seneste nyt om radikal politik