Log in

Log ind med brugernavn og password. Er du medlem af Radikale Venstre, og er det første gang, du skal logge på hjemmesiden, eller kan du ikke huske dit kodeord, så vælg "glemt adgangskode", for at angive et kodeord. Dit brugernavn er din e-mailadresse.

Indtast dit radikale.dk brugernavn
Indtast din adgangskode
Presse
Webshop

Morten Helveg Petersen melder sig klar til EP '19

Når nationalisterne kritiserer mig for at være ærkeeuropæer, har de fat i noget. For jeg tror på visionen om et helt og fredeligt Europa. Samtidig med at jeg elsker mit fædreland.
Af Stine Bagger Vium
 
Hvorfor genopstiller du til Europa-Parlamentet, Morten?
Jeg er slet ikke færdig med det arbejde, jeg har gang i. Beklager, hvis det lyder som en frase. Men det er sådan, jeg har det. For jeg sidder og arbejder med nogle virkelig, virkelig vigtige områder, som kommer til at forme Europa i mange årtier frem; energi og klima, flygtninge og migration, sikkerhed og terror.  
 
Og så er det er vanvittig interessant tidspunkt i EU’s historie. Macron og Merkel, hvad sker der med Europa, og hvad betyder det for Danmark?
 
Hvorfor er det er særlig interessant tidspunkt i EU’s historie nu?
Fordi Europa er i dyb krise. Mod øst truer Putin. Mod vest kan vi ikke længere forlade os på at amerikanerne rykker os til undsætning. Og mod syd udfordres vi af mennesker, der migrerer og folk på flugt. Et afrikansk kontinent, hvor demografien ændrer sig, og hvor Europa i de kommende årtier må forholde sig til mennesker i bevægelse.
 
Og Europa har ikke formået at besvare de store udfordringer. 
 
EU kritiseres ofte og med rette for ikke at handle. Men for at EU kan løse udfordringerne, må vi give EU de muskler der skal til. Det vil medlemslandene ikke. Nationalismen og selvtilstrækkeligheden vinder frem. 
 
Flygtninge, migration og klimaforandringer er de største problemer danskerne og europæerne står over for. Ikke siden 2. verdenskrig har så mange mennesker været på flugt. Samtidig betyder Afrikas ændrede demografi et tryk på Europas ydre grænser, vi må forholde os til gennem langsigtet samarbejde, handel og bistand og bedre muligheder for jobs.
 
Hvis ikke vi håndterer klimaforandringerne, går vores børn og børnebørn en dyster fremtid i møde. En klode hvor temperaturerne stiger og endnu flere mennesker vil migrere.
 
Så der er nok at tage fat på?
Det er vist mildt sagt. Jeg slås dagligt for visionen om fælles løsninger på de reelle problemer. Ikke symbolpolitik og bragesnak. Vi er jo snart sagt det eneste parti i Danmark, der arbejder for europæiske løsninger, der gør en reel forskel. Konkrete og langsigtede løsninger på migration og klima er også en kamp mod selvtilstrækkelighed, nationalegoisme og snæversyn. 
 
Når nationalisterne kritiserer mig for at være ærkeeuropæer, har de fat i noget. For jeg tror på visionen om et helt og fredeligt Europa. Samtidig med at jeg elsker mit fædreland. Nationalisterne med Messerschmidt i spidsen skal ikke lykkes med at tage patent på Dannebrog og opstille den falske modsætning mellem det europæiske og det danske. Min nationalfølelse og kærlighed til Danmark og langelandske jordbær om sommeren anfægtes ikke af min tro på det europæiske. 
 
Det kræver politikere, der arbejder. Det kræver politikere, der tager deres opgave alvorligt og lovgiver. Det er en politisk kamp der foregår dagligt i Europa-Parlamentet, hvor jeg sidder som næstformand i det store Industri- og energiudvalg og som stedfortræder i borgerretsudvalget. Hårdt arbejde i maskinrummet og daglige slåskampe for fællesskabet. Men med hovedet og sjælen oppe på broen med udsigt til målet. 
 
Mange årtiers fred og fremgang kan ikke tages for givet. Vi må ikke lade stå til. Der er håb, hvis vi vil.
 
Du arbejder meget med energi og grøn omstilling, ikke sandt?   
Jo. Det er nu, vi lægger rammerne for den kommende energiunion, hvor vi er i fuld gang med at skabe et indre marked for energi. Det skal bekæmpe klimaforandringerne og gøre os gradvist mere uafhængige af fossile brændsler og en årlig import af russisk gas og olie fra Mellemøsten på svimlende 400 mia. euro. 
 
Visionen er, at når det blæser på Nordsøen skal dansk, grøn strøm kunne fragtes direkte ned i den sydtyske industri, så vi får mere vedvarende energi.
 
Jeg har været med til at lave ny lovgivning omkring energieffektivitet i bygninger. Og havde i øvrigt et fortrinligt samarbejde med Bendt Bendtsen, som nu stopper i Parlamentet. 
 
Jeg er parlamentets chefforhandler på den såkaldte ACER-forordning, som kort sagt skal munde ud i, at det bliver muligt at distribuere og sælge grøn energi på et frit europæisk marked. Det kan man ikke i dag. Dér er vi oppe mod nogle meget konservative kræfter, så det har været forhandlinger på det helt høje nagler, som heldigvis ser ud til at lykkes. 
 
Energidagsordenen er ud over migration måske den dagsorden, der fylder mest i Bruxelles og omegn, og jeg kæmper for den grønne fremtid. 
 
 
Hvad arbejder du ellers med i Bruxelles?
Især migration, flygtninge og sikkerhedsdagsordenen fylder meget.
 
Jeg har siddet med ved bordet og forhandlet Europol. Her sidder jeg stadig, og jeg mener, at det er vigtigt på et tidspunkt, hvor vi Danmark ikke er fuldgyldigt medlem. 
 
Jeg er også medlem af Parlamentets helt nyoprettede terrorudvalg. Det er klart, at både den eksterne sikkerhed ved Europas ydre grænser og den interne sikkerhed står tårnhøjt på den europæiske dagsorden. For min del handler mit engagement i den også om, at jeg mener, at det er vigtigt, at Danmark er repræsenteret i de rigtige fora. 
 
På sikkerhedssporet er jeg også med omkring den nu stillestående visa-aftale med Tyrkiet. Lad mig udtrykke det sådan – vi er i venteposition.
 
Men Morten, det lyder alt sammen flot og stort, men flytter du noget. Et enkelt medlem fra et lille land? 
Nu skruer du bissen på. Lad mig sige det meget klart til dem der tror, at et medlem fra et lille land ikke kan flytte noget politisk: I tager fejl. 
 
Faktisk er det sådan, at man kan få virkelig meget indflydelse, hvis man arbejder hårdt og målrettet og hele tiden byder sig til, når nye opgaver lægges frem.
 
Alle kan holde skåltaler som Messerschmidt og Rina Ronja. Men deres tilstedeværelse giver jo ingen indflydelse for danskerne. Går man derimod ned og arbejder seriøst med sagerne, så er der virkelig meget at komme efter. Jeg er i Bruxelles for at varetage danskernes interesser og for at skabe et mere progressivt og socialliberalt Europa. 
 
Det er i parlamentet, som det er alle andre steder, hårdt arbejde betaler sig. Og skal jeg være ærlig og sige, at jeg var stolt, da jeg i september blev kåret som den mest indflydelsesrige danske MEP’er.    
 
 
Hvordan ser du frem imod EP-valget?
Det bliver selvfølgelig et helt andet valg end i 2014. Nu har vi et mandat at forsvare. Men det ændrer ikke på, at det bliver ekstremt svært bare at fastholde mandatet. Der skal kæmpes stenhårdt. 
 
De andre partier er også allerede i gang med at positionere sig. Søren Gade bliver et meget stærkt kort for Venstre. Rasmus Nordqvist stiller op for Alternativet. Enhedslisten stiller for første gang op som selvstændigt parti. Hvad med SF, stiller de med Margrethe Auken igen, eller skal de køre en ny i stilling? Hvad med konservative, hvem skal afløse Bendt Bendtsen? 
 
Jeg var med oppe i lygtepælene og på gaden til kommunal- og regionsrådsvalget i november. Jeg ville være et skarn, hvis jeg sagde, at jeg ikke blev smittet af alle de mange radikale, der smed alt, hvad de havde i hænderne og kastede sig ind i valgkampen. Jeg er klar til at kæmpe r.. ud af bukserne for at genvinde vores radikale mandat. 
 
 

Omtalte personer

Morten Helveg Petersen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få seneste nyt om radikal politik