Log in

Log ind med brugernavn og password. Er du medlem af Radikale Venstre, og er det første gang, du skal logge på hjemmesiden, eller kan du ikke huske dit kodeord, så vælg "glemt adgangskode", for at angive et kodeord. Dit brugernavn er din e-mailadresse.

Indtast dit radikale.dk brugernavn
Indtast din adgangskode
Presse
Webshop

Virkeligheden kalder

Vi skal ikke længere føre politik mod nogen, men for noget. For en fremtid, hvor vi forventer noget af hinanden. For lige muligheder til alle. For flere, der forsørger sig selv. For blandede opgange, bydele og skoler, hvor vi bor og lever.
Udlændingedebatten på Christiansborg er et dukketeater. Alt for længe har vi spillet de samme roller: Strammerne mod slapperne. I 20 år jeg har skændtes med højrefløjen – med præstefætrene fra Dansk Folkeparti; Langballe og Krarup og med Venstre integrationsministre fra Haarder til Støjberg – er forskellen mellem Risskov, hvor jeg selv er vokset op, og Aarhus Vest, kun vokset. Frustrationerne er taget til.

Dilettanteriet fører ingen steder hen. Det er åbenlyst, at årtiers symbolpolitik ikke har løst problemerne. Alt er som det plejer i udlændingepolitikken. Alt imens bliver selve debatten om udlændingepolitikken stadig mere hidsig og grænsesøgende.

Jeg hader at se, hvordan det splitter os. Jeg hader at se, hvordan vi politikere taber tilliden hos befolkningen, fordi vi ikke løser deres problemer. Imens udnyttes panikken af politiske kræfter, der slet ikke ønsker integration.
 
Borgerne har med rette ringe tillid til, at Christiansborg evner at løse integrationsproblemerne. Det har vi haft alt for travlt med hinanden til for alvor at gøre noget ved.

Jeg nægter, at spille den samme fastlåste rolle. For hvis vi vil have et andet resultat, skal vi gøre noget nyt. Der er nok at tage fat på.
 
Vi må tale åbent og ærligt om de rigtige problemer. Konturerne af en etnisk underklasse. Fattige børn, som bliver sendt i børnehaven uden flyverdragt eller mad. De familier, der frygter, at de mindre søskende følger i hælene på storebror, som er bandemedlem. De mennesker, der er uden job og uden uddannelse.
 
Jeg rykker bogstavelig talt teltpløkkene op, lukker døren til Christiansborg bag mig og placerer mit skrivebord ude i de udsatte boligområder i Danmark. Hos dem der bor dør om dør med årtiers dårlig integration. Hos dem politikerne taler så meget om, men aldrig lytter til.
 
Jeg vil tale med kvinderne på kontanthjælp. Børnene. Lærerne. Natteravnene. Bydelsmødrene. Retskafne borgere. Dem, som der er flest. Men også med demokrati-haderne. Og bandemedlemmerne. Ikke for at trøste eller undskylde, men for at kigge dem i øjnene og spørge: Hvad forhindrer dig i at gribe de uendeligt mange og lettilgængelige muligheder, vi har i Danmark?

Det er nemt at pege fingre. Min plan er at banke på og spørge, om jeg må blive klogere: Hvor kommer bekymringerne fra? Hvordan løfter vi forventningerne til hinanden og fremtiden? Og hvad står i vejen for, at vores samfunds mange muligheder også gribes af dem, der bor her?
 
Forandringen kommer først, når man gør noget andet, end man plejer. Derfor starter jeg med mig selv.

Morten Østergaard

I to årtier har udlændingedebatten raset i dansk politik. Denne weekend var ingen undtagelse. Finansminister Kristian Jensen vil være strammer. Det vil Mette Frederiksen også, så nu går S til valg...

Morten Østergaard

Her er min første videodagbog fra Vollsmose. Det er tydeligt, at beboerne er dybt berørte af debatten om det boligområde, som de kalder hjem. Ingen jeg mødte fornægter problemerne. Med ledighed. Med...

Morten Østergaard

Dag to i Vollsmose bragte mig tættere på de problemer, der vitterligt er. For bag beboernes frustrationer over den megen negativ omtale, lurer også helt reelle problemer. Afstumpede kriminelles...

Morten Østergaard

Hvorfor bliver nogen boende i Vollsmose i årtier uden at kunne forestille sig at bo et andet sted? Hvorfor har nogen, der er født der, været fast besluttet på, at der skulle deres egne børn i hvert...


 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få seneste nyt om radikal politik