Der bør findes en model for, at personer, som efter en længere periode (fx et år) fortsat ikke har udsigt til at kunne udsendes, frivilligt kan vælge at få fodlænke på for derved at blive fritaget fra opholds- og meldepligt. Dette under forudsætning af, at de lever op til en række krav og fx over en længere periode overholder alle regler, opfører sig roligt, hjælper aktivt i lokalområdet el. lign.
En frivillig ordning vil være fuldt forenelig med menneskerettighederne og vil være en konkret måde at imødegå, at håbløshed og manglende udsigt til at kunne forbedre sin situation, forværrer den mentale tilstand for beboere med opholds- og meldepligt. Det har ingen gavn af – og slet ikke det lokalsamfund, som huser dem.
En sådan fodlænke-model skal leve op til følgende:
- Det skal være retssikkerhedsmæssigt forsvarligt. Der skal være klare regler for, hvad betingelserne er, herunder rammerne for myndighedernes anvendelse af viden om personernes opholdssted.
- Det skal fortsat regnes som en lige så indgribende foranstaltning, som det, der ellers ville gælde – fx i forhold til en vurdering af, hvornår meldepligten for en person på tålt ophold ikke længere kan opretholdes.
- Det skal ikke ændre på vilkårene i øvrigt. Der vil fortsat ikke gives ydelser eller adgang til arbejde for denne gruppe. I praksis vil muligheden for at erstatte meldepligt med fodlænke være for personer, som kan forsørges af andre (fx en ægtefælle).
- Hvis man bryder reglerne for brug af fodlænke, må man tilbage på centeret.