Nyhed

Samira Nawa dykker ned i vores forbrug

For et års tid siden satte Samira Nawa sig for at dykke ned i danskernes forbrugsvaner og klimaaftrykket herfra. Danmark har nemlig et af verdens højeste globale klimaaftryk og er et af de lande, der forbruger mest på verdensplan.

Af Helene Obel

Kun fire pct. af Danmarks økonomi cirkulær. Danmarks forbrug er altså forankret i brug-og-smid-væk-kulturen.

Samira Nawas interesse for danskernes forbrug har bragt hende vidt omkring. Hun har været i dialog med mange dygtige, vigtige og vidende aktører – bl.a. inden for den gren der omfatter tekstiler, mode og fast fashion. Det være sig forskere, influencere, iværksættere, virksomheder og interesseorganisationer. Samira Nawa har haft nogle på visit og besøgt andre rundt i landet.  

Den 30. oktober samlede Samira Nawa mange af aktørerne på Christiansborg. Hele 18 deltagere mødte op til rundbordsmøde om en grønnere tekstil- og tøjindustri. Blandt deltagerne var blandt andet European Environment Agency, Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Industri, Forbrugerrådet Tænk og Tænketanken Tekstilrevolutionen.

Gældende for alle der deltog, var en lyst på og ambition efter at gøre tekstilbranchen mere bæredygtig og nedbringe overforbruget i Danmark. Mange temaer kom på dagsordenen. Fra strukturelle udfordringer til konkrete ideer og løsninger. Der blev diskuteret, hvad politikerne på Christiansborg kan gøre, hvilke benspænd branchen møder, samt hvordan man kan engagere og aktivere flere borgere, interessenter og virksomheder i sagen.

En af de konkrete omdrejningspunkter for mødet var det akutte behov for en national strategi for cirkulær økonomi. En strategi for, hvordan samfund udvikles til et, der genbruger frem for forbruger. Netop en national strategi for cirkulær økonomi er en del af Radikale Venstres finanslovsudspil for 2024. Samtidig vil partiet etablere et videnscenter, der er med til at klargøre virksomheder til den lovgivning, der kommer – både nationalt og fra EU. Noget, flere af deltagerne på rundbordsmødet også efterspurgte. Der skal afsættes penge til at accelerere den grønne omstilling, og ifølge Radikale Venstre er en vigtig del af det, at omlægge forbrug og økonomi fra lineær til cirkulær.

Det var et spændende møde med gode inputs og diskussioner. Og det et blot et skridt på den radikale vej mod at skabe et mere bæredygtigt forbrug – og give et bedre Danmark videre.

1/0

Billeder fra rundbordsmødet 30. oktober