Martin Lidegaard sidder på trappen foran Folketingssalen
Pressemeddelelse

Ni partier vil åbne forsvars­forhand­lingerne med nye finansierings­forslag

Partierne SF, DD, LA, KF, EL, RV, ALT, DF og NB opfordrer regeringen til at åbne for adgangen til forsvarsforhandlingerne og søge bredest mulig opbakning til det kommende forsvarsforlig, herunder finansieringen. Partierne præsenterer derfor i dag nye forslag til finansiering.

Vi står midt i en historisk sikkerhedspolitisk krise, hvor der er brug for så stor og bred opbakning til det danske forsvar som overhovedet muligt.

Derfor gentager SF, DD, LA, KF, EL, RV, ALT, DF og NB i dag opfordringen til regeringen om at droppe afskaffelsen af en helligdag som ultimativ adgangsbillet til forsvarsforhandlingerne.

Det er urimeligt at stille en samlet forligskreds overfor én eneste mulig finansiering, før der er indkaldt til forhandlingerne.

På den baggrund foreslår de ni partier nu andre finansieringsmuligheder med ønsket om, at regeringen åbner for adgangen til de kommende forsvarsforhandlinger.

De foreslåede finansieringer er varige og består af tre elementer: At prioritere 1,25 mia. kr. yderligere fra prioritering af offentlige investeringer på baggrund af saldoforbedringer, at prioritere 1 mia. kr. fra Aftale om Vinterhjælp, der er overfinansieret, og at finde yderligere 0,75 mia. kr. i sanering af erhvervsstøtten i forhold til målet i regeringsgrundlaget.

Partierne anviser med de konkrete forslag, krone for krone, alternativer til regeringens krav til finansiering af det kommende forsvarsforlig.

Partierne ønsker med finansieringsforslagene at åbne for adgangen til forsvarsforhandlingerne og sikre, at en bredest mulig kreds af partier inviteres til forhandlingerne om det kommende forsvarsforlig.

Ikke alle partier bag denne melding bakker op om en fremrykning og stigning i forsvarsudgifterne, men alle partier finder det nødvendigt at stå sammen og sige fra overfor regeringens ultimative adgangskrav til forhandlingerne.

Med venlig hilsen

Pia Olsen Dyhr, formand for Socialistisk Folkeparti
Inger Støjberg, partiformand for Danmarksdemokraterne
Alex Vanopslagh, partileder for Liberal Alliance
Søren Pape Poulsen, formand for Det Konservative Folkeparti
Mai Villadsen, politisk ordfører for Enhedslisten
Martin Lidegaard, politisk leder for Radikale Venstre
Franciska Rosenkilde, politisk leder for Alternativet
Morten Messerschmidt, formand for Dansk Folkeparti
Pernille Vermund, formand for Nye Borgerlige