Nyheder

Nyt ungefokus på Frederiksberg

Før kommunalvalget i november var der ét medlem af kommunalbestyrelsen under 30 år. Efter valget er de fem. Freja Fokdal er det yngste medlem, og hun ser ’generationsskiftet’ som en mulighed for et helt nyt ungefokus i kommunen.

”Frederiksberg er en af landets yngste kommuner, men det synes jeg ikke altid, at man kan mærke,” fortæller Freja Fokdal.

Hun mener, at der skal skabes bedre plads til de unge. Både i forhold til boliger, aktiviteter og inddragelse i politiske processer. Og så skal vi sørge for, at unge kan få hjælp, når de har ondt i sindet.

”Der er uden tvivl brug for et fokus på unges trivsel. Unge mistrives mere end nogensinde før. Vi skal både samle unge op, når de falder, og give psykologhjælp og støtte. Men vi skal også forebygge ved at styrke unges fællesskaber. Både i foreningsfællesskaberne og klubberne. Vi skal sørge for, at unge har et sted at søge hen og hænge ud,” siger hun.

Flere kommuner oplever en presset økonomi, og det gælder også Frederiksberg. På spørgsmålet om, hvor Freja Fokdal vil prioritere, svarer hun:

”Der er mange steder, man kunne sætte ind. Et godt sted at starte er at sikre, at unge, der har brug for psykologhjælp, kan få det. Vi har den åbne anonyme rådgivning, men der er få, der ved, at den eksisterer, og de har lange ventetider. Den kunne jeg godt tænke mig at styrke. Og så tror jeg, at vi kunne få rigtig meget ud af at styrke vores "fremrykkede indsats". Altså få flere skolepsykologer, som også kan gribe unge, før de falder.”

 

Flere boliger til unge

Freja Fokdal fortæller, at der på tværs af fire partier i kommunalbestyrelsen er fem unge medlemmer, som er enige om, at der skal være et gangkollegie på hospitalsgrunden. 

”Det er jo ikke nogen hemmelighed, at der mangler boliger på Frederiksberg. Det er simpelthen bare svært for unge i dag at finde et sted at bo. Det er et problem, som vi nok aldrig – hvis vi skal være helt ærlige – får løst. Men der er ting, vi kan gøre for at sikre diversitet i vores boligmasse. Vi skal stoppe for sammenlægningen af andelsboliger, vi skal bygge flere mindre boliger, og når vi bygger kollegier og ungdomsboliger skal vi sikre, at de rent faktisk er til at betale for unge. Jeg synes også, at gangkollegier har en værdi i sig selv, fordi de skaber fællesskaber blandt unge. Og det har en værdi for byen, at der er flere typer mennesker, som rent faktisk har råd til og mulighed for at bo her,” siger hun.

 

Bedre seksualundervisning

Et af de områder, som Freja Fokdal gik til valg på, var en styrkelse af seksualundervisningen.

”Jeg mener, at seksualundervisningen er mangelfuld. Det er ikke kun et lokalt problem – det er også et nationalt problem. Spørgsmålet er bare, hvordan vi gør det i praksis, og hvad der i praksis er den bedste løsning. Det kunne både være mere efteruddannelse af lærere eller flere eksterne forløb. Det kan også være, at vi skal have udvidet vores samarbejde med Sex og Samfund og sikre flere gratis klamydiatest,” fortæller hun.

Et andet område, hun også gerne vil gøre en indsats for, handler om at få flere unge i fritidsjob.

”Frederiksberg er en af de kommuner i landet, hvor færrest unge har et fritidsjob. Det er enormt ærgerligt, fordi fritidsjob både styrker trivslen hos den enkelte og øger sandsynligheden for, at man kommer i beskæftigelse senere i livet.”

Freja Fokdal har nu siddet i kommunalbestyrelsen i et halvt år og ser frem til det videre arbejde. Hun synes både, at det er spændende, og at læringskurven har været stejl.

”Jeg skal lige vænne mig til ikke længere kun at have ét job – men to. Der er en god stemning i kommunalbestyrelsen, og jeg har virkelig nogle gode kollegaer hele vejen rundt. Jeg er enormt glad for, at jeg faktisk glæder mig til at komme op på rådhuset om mandagen, fordi vi har nogle fede diskussioner,” fortæller hun.