Snart kan vi hoppe ind i det nye år med et champagneglas i den ene hånd og et truthorn i den anden. Der er gode ting at fejre fra 2022, selv om corona og krigen i Ukraine unægtelig har været et trist bagtæppe. Og der er gode ting at se frem mod – selv med Radikale Venstre uden for et regeringssamarbejde.
Lone Loklindt, Freja Fokdal, Ruben Kidde og Emilie Normann deler her deres tanker om året der gik, og året der kommer.
Med kommunalvalget i november 2021 sikrede Radikale Venstre sig en central placering på Frederiksberg Rådhus, og viceborgmester Lone Loklindt fortæller, at det både er en stor glæde og en opgave, som den radikale gruppe er gået til med opsmøgede ærmer i 2022.
Det er en kæmpe glæde at stå med et hold, der leverer god radikal politik til glæde for vores by.
Styr på økonomien
”Det er en kæmpe glæde at stå med et hold, der leverer god radikal politik til glæde for vores by. Jeg har, trods politiske forskelle, også fået et stærkt makkerskab med borgmester Michael Vindfeldt (S), hvilket er en nødvendighed for at kunne stå som et reelt alternativ og troværdig koalition på Frederiksberg efter 112 år med konservativt styre,” siger hun.
2022 var Freja Fokdals første år i kommunalbestyrelsen, så for hende har året i høj grad handlet om at lære at være lokalpolitiker. Med alt hvad det indebærer af forståelse for de politiske processer, og hvad der kan lade sig gøre, og hvad der ikke kan lade sig gøre.
Det har også været et år, hvor der skulle ryddes ud i tidligere unoder i økonomien på Frederiksberg og lægges et stramt budget for 2023.
”Det har desværre betydet, at der har været begrænsede muligheder for nye prioriteringer. Men for mig – og for os i den radikale gruppe – er en sund og bæredygtig økonomi en absolut topprioritet, og derfor er vi glade for, at vi rettede op i tide,” fortæller Freja.
Ruben Kidde, der også sidder i kommunalbestyrelsen og derudover er folketingskandidat, bakker op:
”Jeg er stolt af, at vi som en samlet koalition har taget ansvar for en balanceret budgetaftale på tværs af den politiske midte,” siger han.
For os er en sund og bæredygtig økonomi en absolut topprioritet
Folketingsvalg og valgkamp
Emilie Normann er også opstillet til Folketinget på Frederiksberg og stod for første gang på stemmesedlerne til et folketingsvalg den 1. november. Hun kalder valgkampen intens og givende.
”Jeg fik snakket med en masse mennesker. Ved metroen, og når jeg bagte pandekager ved Skydebanen og flere andre steder. På den måde hører man, hvad folk tænker og mener, og en valgkamp er en rigtig god platform til at komme i dialog med borgerne,” fortæller Emilie.
Radikale Venstre blev halveret ved folketingsvalget, og heller ikke Ruben opnåede valg.
”Selv om folketingsvalget ikke var en succes for Radikale Venstre, opnåede jeg personligt syvende flest stemmer blandt radikale kandidater på landsplan, hvilket giver mig motivation til at fortsætte mit arbejde her. Og landspolitisk vil jeg bidrage med alt, hvad jeg kan, for at vi kan genopbygge os som parti med bred appel,” fortæller Ruben.
En valgkamp er en rigtig god platform til at komme i dialog med borgerne
Fra valgkampen fremhæver Emilie, at det især var en glæde at opleve, hvor meget klimaet fylder hos mange mennesker, og at der er en vilje til grøn omstilling både hos den enkelte og i samfundet generelt.
Hun er formand for Det Bæredygtige Forsamlingshus, der holder til på hospitalsgrunden.
”Noget af det, jeg kommer til at fokusere på i 2023, er klima og bæredygtighed, og jeg ser Det Bæredygtige Forsamlingshus som en løftestang for den grønne omstilling på Frederiksberg. I det hele taget vil jeg arbejde for at understøtte, at Frederiksbergs erhvervsliv bliver mere grønt, og for flere grønne iværksættere,” siger hun.
Grønne visioner
Også hos Lone og Freja fylder de grønne visioner, når de ser fremad.
”Vi skal investere i en grønnere fremtid. Hvor vi transporterer os mere klimavenligt, hvor vi bygger med bæredygtige materialer, og hvor partikelforureningen reduceres,” siger Freja.
Lone nævner også arbejdet for en grønnere og mere bæredygtig by, som den vigtigste del af hendes vision. Og det er et af de områder som absolut skal inddrages i den kommunalpolitiske proces, der ligger forude med at formulere en kommuneplanstrategi.
”Det er en proces, hvor vi skal udvikle en egentlig byvision – hvor vi hæver os op i helikopteren og tænker i strategisk udvikling af Frederiksberg. Vi skal finde ud af, hvad Frederiksberg skal være for borgerne og for omverden,” fortæller Lone.
Det er samtidig en proces, der giver rig mulighed for at skabe mere åbenhed og samtale med borgerne om byens udvikling. Og ikke mindst for at skabe nye samarbejder, inddrage universiteterne, erhvervslivet og skabe mere iværksætteri med living labs, hvis det står til Lone, der også fremhæver udvikling af en mere detaljeret plan for hospitalsgrunden som en af de spændende opgaver i det kommende år.
Det ansvarlige budget i 2022 giver os i årene frem nye muligheder for at investere i en bedre fremtid for vores børn
Børn og unge
En af Frejas mærkesager handler om bedre vilkår for børn og unge.
”Der er alt for mange unge, der mistrives. Det er en samfundskrise, som vi simpelthen ikke taler nok om, og som kan få uoverskuelige konsekvenser i fremtiden både for den enkelte og for samfundet. Derfor må vi styrke unges fællesskaber, frirum og mødesteder og gribe unge, inden de falder,” siger hun.
Ruben er formand for undervisningsudvalget og vil også have en del af sit fokus på børneområdet i året, der kommer.
”I 2023 er mit største fokus at investere mere i folkeskolen og børns trivsel, samt prioritere den grønne omstilling. Det ansvarlige budget i 2022 giver os i årene frem nye muligheder for at investere i en bedre fremtid for vores børn,” siger han.
Emilie, som ikke har sin gang på Rådhuset, arbejder med emnet på en anden måde. Hun har stiftet impact-organisationen Digital Pause.
”I 2023 glæder jeg mig personligt til at få luft under vingerne på Digital Pause, som understøtter den folkelige bevægelse med at få børnene væk fra skærmene,” fortæller hun.
Og alt det andet
Der er med andre ord masser af radikale visioner for det kommende år – og for Frederiksberg. I en stor taleboble ligger også opførsel af et nyt Kultur- og Musikhus, ny boligpolitik, der understøtter ønsket om en blandet by, etablering af en å-park under Bispeengbuen, et mere proaktivt erhvervsråd, et nyt kulturtilbud i Riises Landsted på Allégade. Og meget mere.
”Og så kunne vi jo også håbe på, at det er i 2023, at vi sænker hastighedsgrænsen til 40 km i timen i kommunen,” siger Lone.