Grafisk illustration med barn og regnbue.
Nyheder

RADIKAL KULTURPOLITIK

Radikale Venstre har gennem flere byrådsperioder været markante og vigtige spillere i at udforme og eksekvere kulturpolitikken i Næstved- således også i denne periode 2017-2020).

Næstveds kulturpolitik er gennem de sidste par byrådsperioder således blevet robust, meget  omfattende og mangesidet- det både  breddemæssigt og også med eksempler på det  mere snævre. Og det på trods af at Kultur- og demokratiudvalgets budget er ret lille – for 2021 er der afsat 128 mio. Set i forhold til landets øvrige 98 kommuner indtager vi en  xx plads – bestemt ikke prangende, men desto mere tilfredsstillende, at vi får så meget ud af midlerne.

Det er Radikale Venstres mål...

Det er Radikale Venstres mål er at udvikle, forbedre og fortsætte kulturens og kunstens gode standard i Næstved. Vi kan og skal  ”stå på ryggen af os selv” og udvikle os der fra.

 Vi vil have, at livet for den enkelte borger, ung som gammel, skal være tryg, udfordrende, der skal være plads til innovation og vækst, i balance med miljø og klima, der skal være plads til at deltage, men også til at overvære, lade sig inspirere og også imponere: m.a.o. det gode liv for den, der bor her og for dem vi gerne ser flytter til Næstved-  i den sammenhæng er kunst- og  kulturpolitikken en vigtig variabel.

Nøgleord for  kunst- og  kulturpolitikken er fællesskab og dannelse.

 Radikale kultur”mærker”  , der supplerer den nuværende kultur politik.

  1. Vi vil satse på, at vores mange mulige kultur-og kunstoplevelser og markeringer  udfoldes til vore børn og unge. Vi kan f.eks. se til vores naboer i Guldborgsund, hvor de har indført en såkaldt ”dannelsesrygsæk”, der sikrer at alle elever på et bestemt klassetrin (efter en fast plan)  bliver introduceret til billedkunst, musik, teater og andre former for kunst,  som kan skabe den kultur der er så vigtig for os som menneske
  2. Vi vil satse på at der er meget større synenergi mellem det der foregår i kulturlivet og det, der kan foregå i skoler/uddannelser.
  3. Når vi taler om bosætning/tilflyttere bør vi huske at skabe en klar,indbydende og inkluderende introduktion til vore sammensatte  og bredt funderede kultur og kunstliv- vi skal sikre en meget konkret kommunikation om de fællesskaber der er i kommunens mangeartede foreningsliv. Nye borgere kan komme fra andre dele af Danmark, men også nye borgere med anden end dansk baggrund- vi vil huske dem alle.
  4. I forbindelse med tankerne om at omdanne det nuværende havneområde i Næstved  til et boligområde m.m., så skal der formodentlig placeres en offentlig virksomhed på havneområdet.  En ide var at bygge et nyt bibliotek/kulturhus på en af kajerne . Andre muligheder er  et Næstved museum. Et fælles borgerrum for unge og gamle.
  5. Nuværende sportscollege (med tilhørende sportskollegium) bør nytænkes og kunne med det Talentarbejde der pt foregår for de kunstneriske områder i Næstved indtænkes i et meget større perspektiv. Vi bør se til andre steder i Danmark, hvor der i dag er Sportsakademier: en særlig kombination kunne være Næstvedmodellen med et større udsyn på talentbegrebet og omsorg for talenterne. Det vil kræve bygninger, fast personale og en forståelse for at skabe en ramme for det hele liv (ved siden af sporten eller kunsten) for unge talenter, som vi kunne tiltrække fra hele landet. Vi skulle gøre det 100% og ikke kun halvt.Så et kollegium er mere end en ungdomsbolig, det er et sted hvor den unges ”tages” af, udfordres og hjælpes igennem udviklingsårene.
  6. Udnyttelse af eksisterende kulturbygninger til nye og andre kulturaktiviteter.
  7. Vi skal være i front med borgerinddragelsesprojekter-både udvikle de mere traditionelle fora som borgermøder, men også lade os inspirere af hvad der foregår andre steder i Danmark og i udlandet. Det må ikke blive symbolpolitiVi skal satse på at være i front med borgerinddragelsesideer. Evt. samarbejde med foreningen ”Levende demokrati i Næstved” kunne give os konkret ideer.