Ordinære bestyrelsesmøder
Alle ordinære bestyrelsesmøder er åbne for medlemmer af Radikale Venstre Odder.
I årets løb er der også åbne medlemsmøder til alle der skulle være interesseret i Radikale Venstre Odder.
Kontakt gerne Radikale Venstre Odder, hvis du har interesse for at støtte aktiviteter eller hjælpe med at diskutere politik og handling: formand@odderradikale.dk
Hvis du bare sidder derhjemme og mener noget, så sker der ingenting.
De Radikale medlemmer af kommunalbestyrelsen inviterer foreningens medlemmer til debat om dagsorden forud for hvert møde i kommunalbestyrelsen. Her vil du som medlem blive tæt opdateret på hvad der sker i kommunen. Du får også mulighed for at få afprøvet dine synspunkter, så de måske kommer til at påvirke de endelige beslutninger.
Bliv medlem
Målsætninger for Radikale Venstre i Odder
31. januar 2023
Odder Radikale Venstre har som mål at:
-
bidrage til realisering af lokalsamfundets potentialer - i form af mennesker, kultur og natur - gennem udvikling af stimulerende rammer
-
udvikle og vedligeholde et parti-fællesskab der engagerer en mangfoldighed af medlemmer i lokale, nationale og internationale spørgsmål og den konkrete kommunal politiske dagsorden
-
anvende lokale erfaringer og diskussioner, som bidrag til landsorganisationen og den regionale og nationale repræsentation
Odder Radikale Venstre vil have blik for Odders historie, kultur og karakteristika. Løsninger skal trække på de kvaliteter naturen repræsenterer og styrken i de lokale civilsamfund.
Naturen
Odder skal udnytte sin position som kyst-, skov- og fødevare land:
-
Kysten og havet skal beskyttes
-
Skovene skal vokse
-
Glæden ved at dyrke jorden skal spredes og udvikling af kvalitetsprodukter skal styrkes
Lokale civilsamfund
For mange borgere er det meningsfuldt at være en del af et sted. Odder skal kendetegnes af decentral organisering af fælles forhold, som er forankret i de små bysamfund: Saxsild, Hou, Gylling, Hundslund og Ørting. Odder skal som hovedby ikke alene trække ind, men også række ud:
-
Det fundament, som lokale foreningerne kan udgøre for sammenhængskraft og velfærd skal styrkes.
-
Lokale foreninger skal inviteres til at byde ind på løsning af velfærdsopgaver, for på den måde medvirke til mangfoldighed, nytænkning og inddragelse af alle i alle aldre i fællesskabets opgaveløsning.
-
Fælles løsninger skal skabes ’af og med’ de mennesker som lever i Odder. Ikke ’til og for’ dem.
Odder skal have en sammenhængende skov. En sammenhængende skov kan tage sit afsæt i de eksisterende skove sydvest for Odder. En sammenhængende skov vil give dyrelivet bedre vilkår. Flere træer vil reducere co2. Lettere adgang til skov vil give flere adgang til at opleve skovens naturkvaliteter.
Odder skal have et marked for kvalitetsprodukter fra landbrug og hav. Madkulturen skal styrkes og nye producenter tiltrækkes.
Alle børn mellem 6 og 15 år skal have adgang til at dyrke grønsager.
Alle borgere skal have mulighed for at gå en tur i skoven uden først at skulle benytte anden transportform.
Alle som kan tilslutte sig Radikale Venstres værdigrundlag og program opfordres til at melde sig ind i Radikale Venstre. Der findes ikke en formel på medlemskab. Det afgøres af hvert enkelt medlem.
En levende forening forudsætter dog, at tilstrækkelig mange medlemmer ønsker at bidrage aktivt til realisering af foreningen mål. Derfor er det en målsætning i sig selv at stimulere til engagement. Det er bestyrelsens opgave at tilrettelægge for medlemmernes aktiv deltagelse, og at informere om mulighederne. Det sker på bestyrelsesmøder og i form af ad hoc arbejdsgrupper.
Odder Radikale Venstre har en særlig opmærksomhed på det kommunale demokrati, og de demokratiske valgtes arbejde med at lede og udvikle kommunen og forvalte ansvaret for den lokale velfærd og økonomi. De indvalgte kommunalbestyrelsesrepræsentanter inviterer medlemmer til at drøfte punkter på kommunalbestyrelsens dagsorden og i de respektive udvalg.
To gange årligt - forud for landsmøde og opstillingsmøde - inviterer bestyrelsen alle medlemmer til at deltage i drøftelser af, hvordan erfaringer fra det lokalpolitisk arbejde og oplevelse af den lokale virkelighed, kan give anledning til formulering af forslag til landspolitikken.
Bestyrelsen inviterer løbende folketingskandidaten fra den lokale valgkreds (Skanderborgkredsen) til dialog, med henblik på at orkestrerer det bedst mulige samspil mellem lokalpolitisk og landspolitiske dagsordner, og bidrage til kandidatens synlighed i kredsen.
Bestyrelsen bistår folketingskandidaten fra den lokale valgkreds med at opnå størst mulig synlighed og gennemslagskraft if. med folketingsvalg.
Bestyrelsen, januar 2023
Bestyrelsen
Formand:
Thomas Hammer-Jacobsen,
Sondrupvej 48 B, 8350 Hundslund
Tlf. 2023 2205
email: formand@odderradikale.dk
Kasserer:
Niels Rasmus Kallin Jensen,
Rørsangervej 7, 8300 Odder
Tlf. 2942 1065
email: kallin@privat.dk
Bestyrelsesmedlem:
Berit Røiseland,
Grobshulevej 152, 8300 Odder
Bestyrelsesmedlem:
Søren Hendriksen,
Strandgade 12, Hou, 8300 Odder
Bestyrelsesmedlem:
Karl Hjalte Maack Raun,
Sandageralle 28, Odder
Suppleant til bestyrelsen:
Ole Magnussen,
Højvænget 143, 8300 Odder
Kresten Bjerre
- Formand for Udvalget for Klima & Plan
- Medlem af Udvalget for Økonomi & Erhverv
- Formand Renosyd
- Best. medlem Odder Spildevand
- Formand Grønt Råd
E-mail: krestenbjerre@gmail.com
Mobil: 22 80 12 50
Katja Ivesøe
- Medlem af Udvalget for Børn og Unge
- Medlem af Udvalgte for Kultur og Fritid
E-mail: katja.ivesøe@odder.dk
Mobil: 22 57 29 92
Odder - Danmarks Grønne Hjerte
Radikale Venstre i Odder er et grønt og bæredygtigt parti. Vi tager klimaudfordringerne dybt alvorligt. Vi vil sætte gang i konkrete tiltag og handlinger, så Odder Kommune kan leve op til både Parisaftalen og Klimaloven. Ja, vi ønsker at gå længere end det.
Vi har som mål, at Odder Kommune skal være CO2-neutral senest i 2030. Dette skal ske ved, at vi som kommune går forrest i den grønne omstilling og allerede nu tager de store beslutninger om, hvordan vi når dette mål.
Vi skal aktivt inddrage borgere, virksomheder og institutioner i alle de tiltag, som kan reducere CO2-udledningerne. Vi har brug for nytænkning, kreativitet og samarbejde for at nå et bedre, mere grønt og bæredygtigt samfund.
Vi skal sørge for, at al den energi der bliver brugt i kommunen, er grøn. Derfor skal vi have etableret solcelleparker og rejst vindmøller, der kan dække hele kommunens energiforbrug.
Vi skal som kommune aktivt påvirke forsyningsvirksomhederne til at levere grøn varme.
Vi vil gå efter at etablere biogasanlæg til produktion af grøn energi.
Vi skal aktivt gå ind med støtte og vejledning til reduktion af CO2-udledninger fra landbruget ved at udtage lavbundsjorder fx gennem jordfordeling.
Vi skal motivere private husejere at skifte gamle oliefyr ud med varmepumper.
Vi skal sætte aktivt ind for at gøre kommunens bygninger så energirigtige som muligt, så der udledes mindst muligt CO2
Der skal være mere fokus på den cirkulære økonomi. Vi skal være langt bedre til at genbruge. Hvor det er muligt, skal vi stille krav om at byggematerialer skal genbruges til andre byggeprojekter, frem for at blive smidt ud.
Vi skal have et langt større fokus på madspild. Ingen af vores institutioner må lade mad gå spilde. Dette kan også ske ved at institutionerne bliver skarpere på indkøb af mad og udnytter maden bedre.
For at sikre opbakning til den grønne omstilling i kommunen, skal det være langt lettere, at få information og rådgivning om, hvordan man som privatperson og som husejer kan bidrage til at reducere CO2-udledningen.
Vi skal som borgere kunne følge med i den grønne omstilling i kommunen fx ved, at få mulighed for at følge med i, hvor stor en reduktion af CO2-udledningen, der er foretaget hvert år. På den måde vil motivationen blandt borgere og virksomheder være større til, at støtte op om at reducere udledningerne.
Vi vil bidrage med kollektive handlingsplaner, der skal gøre det let for den enkelte, at træffe gode, grønne valg. Vi skal holde et vedvarende fokus på den grønne omstilling for at trække Odder Kommune i en grøn og bæredygtig udvikling.
Vi vil aktivt arbejde for gennemførelsen af de af FN’s 17 verdensmål, som er relevante for Odder Kommune.
Verdensmålene skal omsættes til praktisk politik ved at ethvert beslutningsforslag kobles op mod verdensmålene med en konkret beskrivelse af, hvordan beslutningsforslaget understøtter verdensmålene.
Odder Kommune skal trække i den grønne førertrøje og sikre en bæredygtig udvikling og en grøn omstilling.
Vi har som mål
- at Odder Kommune skal være CO2-neutral senest i 2030
- at Odder Kommune skal være i front med den grønne omstilling - og være blandt top-10 i Danmark på den grønne omstilling
- at der gennemføres konkrete handleplaner for at styrke den bæredygtige udvikling
- at der etableres solcelleparker og opsættes vindmøller
- at der gives råd og vejledning til borgerne om, hvordan de kan bidrage bedst muligt til den grønne omstilling.
- at mulighederne optimeres for at genbruge mest muligt
- at udledningerne af CO2 gøres offentlig tilgængelige for alle
- at beslutningsforslag så vidt muligt skal understøtte de relevante verdensmål
Odder Kommune er beriget med en smuk og varieret natur tæt på skov og strand. Vi vil bevare vores tætte adgang til naturen og arbejde for, at så mange som muligt kan få glæde og gavn af naturen.
Naturen er under pres fra mange sider, også i Odder Kommune, der med en placering som nummer 82 ud af 98 kommuner I forhold til det såkaldte Naturkapitalindex nærmer sig en bundplacering.
Vi vil sætte naturen først og udvikle vores naturområder til at være mere rige og mangfoldige. Derfor vil vi beskytte vores naturtyper og altid være på vagt overfor ændringer, som svækker naturen.
Vi ønsker en langt stærkere indsats for at bl.a. at stoppe tabet af dyre- og plantearter. Vi ønsker at øge antallet af levesteder for dyr og planter. Vi vil kæmpe for at grøftekanterne ikke slås unødvendigt og at alle kommunale arealer drives med størst mulig hensyntagen til dyr og planter og med særligt fokus på rødlistede sjældne arter. Vi holder af de gamle store træer. Vi vil have mere urørt skov.
Vi kæmper for det rene drikkevand og ønsker gennemført en stærk beskyttelse af de boringsnære områder (BNBO). Vi vil have mere skov, så vi både kan beskytte vores indvindingsområder for drikkevand, få mere natur og samtidig reducere udledninger af CO2. Vi er især utålmodige efter at få rejst skov i Boulstrup.
Vi ønsker, I samarbejde med lodsejerne, at genskabe den afvandede Kysing Fjord, som sammen med Norsminde Fjord kan udvikle sig til et af Østjyllands bedste fugleområder ligesom den landskabelige oplevelse af området omkring Norsminde styrkes.
Vi ønsker flere stier ud i naturen. Vi prioriterer at få anlagt naturstien fra Odder til Norsminde, nu skal det være og om nødvendigt må vi ekspropriere jord for at gennemføre anlæggelsen af denne sti. Vi vil fremme det gode fritids- og naturliv.
Vi skal bevare og udvikle den lange kystlinje, der udgør grænsen for Odder Kommune mod øst på en måde, så naturen altid sættes først. De ubrudte kystlinjer vil vi bevare, hvor det er muligt. Kystsikring for imødegåelse af klimaforandringer skal gennemføres med størst mulig respekt for naturen.
Vi er beriget med et stort, sammenhængende og fredet område langs Horsens Fjord, men selve fjorden er i en dårlig tilstand og der skal ske en målrettet indsats for at forbedre vandmiljøet generelt i kommunen og I kystvandene. Vi vil sætte ind med en øget naturpleje i kommunens største fredning, Sondrup og Uldrup Bakker.
Vi har som mål
- at der sættes gang i skovrejsning for at beskytte grundvandet
- at Kysing Fjord genskabes
- at der sker markante forbedringer af vandmiljøet, så statens målsætninger om god økologisk tilstand i målsatte vandløb, søer og kystvande kan opfyldes senest I 2027
- at havmiljøet i Horsens Fjord forbedres og at vi ikke ønsker havbrug i fjorden
- at der iværksættes handlingsplaner for at fremme den biologiske mangfoldighed på kommunale arealer og i hele kommunen generelt
- at der ikke må bruges sprøjtegift på offentlige arealer
- at grøftekanter ikke slås unødvendigt
- at vi bevarer vores store gamle træer længst muligt
- at der etableres flere natur- og vandrestier og med en bedre skiltning
- at der anlægges flere shelters og overnatningssteder, samt laves en plan for autocampering i det fri i hele kommunen
Vi tror på, at det brede kulturliv der er i Odder Kommune, blandt andet igennem de mange forskellige foreninger er en styrke, og noget vi skal værne om.
Vi ønsker at sætte fokus på hvordan Odder Kommune får skabt endnu bedre forhold for, at borgerne kan mødes om det de finder spændende og udviklende.
Men vi er også bevidste om, at kultur og fællesskaber ikke altid opstår af sig selv, og at Odder Kommune skal turde have en plan der kan være med til at styrke både de frivillige foreninger og de professionelle kulturtilbud, rundt omkring i hele kommunen.
Vi vil skabe et kulturhus for hele kommunen i Centralhotellet på Torvet. Vi foreslår at Odder Bibliotek flytter ind og bliver et hus med mange daglige gæster. Vi tror at det vil være med til, at skabe liv og aktivitet på Torvet og dermed i midtbyen. Det er nødvendigt at Bymidten bliver udviklet og Odder Kommunen har et ansvar for at bakke erhvervslivet op.
Centralhotellet på Torvet vil kunne danne rammerne om et kulturhus med cafe, teatersal og bibliotek og dermed vil der kunne være lys i vinduerne også om aftenen.
Biblioteket på Mejerivej omdannes til lokaler til Den Kreative Skole (Musikskole, Billedskole og Teaterskole) - og her vil der kunne laves både mindre lokaler til soloundervisning og en stor sal, der kan bruges til mindre koncerter og workshops.
Vi vil fjerne kulturbenet fra VitaPark - og fremover lade VitaPark være sundhed og opstartsvirksomheder under Udvikling Odder. Kulturkøkkenet kan fortsat være en del af VitaPark og benyttes af de daglige brugere til konferencer, men også stadigvæk som koncert- eller kultursted.
Vi har en ambition om at Remisen bliver kulturhus for de større arrangementer og Multihallen i Spektrum mere eller mindre overgår til sportsarrangementer. Remisen skal indrettes til både stående og siddende publikummer, således at der kan afholdes koncerter, teaterforestillinger og lign.
Kulturlivet i Odder Kommune er dog ikke kun det der foregår i Odder Midtby, og vi ser det derfor for en vigtig og meget væsentlig indsats at udbrede kendskabet til alle de fantastiske kulturtilbud vi har oplandsbyerne. De sidste års erfaring med Odder Kulturforening viser, at kulturlivet blomstrer og sætter nye frø overalt i kommunen.
Vi tror på fællesskaberne i alle de blomstrende foreninger der er i Odder Kommune. På sigt ønsker vi, at Odder Kommune som minimum kommer op på landsgennemsnittet af hvad der bruges på kulturliv pr borger, ganske enkelt fordi kulturtilbud og den smukke natur i området vil kunne tiltrække og ikke mindst fastholde engagerede borgere i kommunen.
Vi har som mål
- at Centralhotellet bliver et kulturhus med cafe, teatersal og bibliotek
- at det nuværende bibliotek skal huse den kreative skole (musik-, billede- og teaterskole)
- at Remisen bliver kulturhus for større arrangementer og koncerter
- at det nytænkes, hvordan oplandsbyerne kan sikres rammer for et styrket kulturliv fx. i forbindelse med skolernes biblioteker og lokaler
- at midlerne til kulturaktiviteter skal løftes op på landsgennemsnittet af, hvad der bruges på kulturliv pr. borger
Odder Kommune har en lang tradition for aktive foreninger. Dette ønsker vi at bevare, men samtidig også at sætte fokus på at udvikle vores foreninger.
Konkret vil vi lave et “foreningskontor” under Odder Kommune, og det kunne være en del af Odder Bibliotek, der i forvejen har kontakt til mange foreninger eller det kan tilknyttes Frivillighedscentret. ”Foreningskontoret” skal stå for grejbank, foreninger kan låne udstyr af, samt aktivitetskalender der fortæller om foreningernes arrangementer. Ved at lave et sådant kontor kan vi lette administrationen for mange af de mindre foreninger, nedsætte deres omkostninger da der vil være udstyr de kan låne mm.
Odder Kommune har brug for aktive borgere - dem vil vi værne om og give endnu mere opmærksomhed.
Vi har som mål
- at oprette et foreningskontor under Odder Kommune
- at oprette en grejbank - evt. i samarbejde med Odder Kulturforening
Det skal gøres langt mere attraktivt at bosætte sig i kommunens oplandsbyer.
Den lokale skole skal fungere som et kulturcenter, hvor foreningsliv og forskellige kulturinstitutioner kan mødes og landsbyens sammenhold kan styrkes og udvikles i kendte rammer. Skolelederen har det overordnede ansvar for kulturcenterets funktion i lokalområdet.
Lokalrådenes funktion skal defineres skarpere end tilfældet er i dag. De skal i langt højere grad være landsbyens stemme i forskellige høringer og beslutninger der foretages kommunalt
Den lokale skole skal være samlingssted og kulturbærende for lokalsamfundet. Vi vil have fri adgang for borgere og foreninger med selvbetjeningssystem på samme måde som på biblioteket.
Vi har som mål
- Den lokale skole som samlingssted og kulturbærer for lokalsamfundet.
- Lokalrådenes styrkes fordi de er bindeleddet mellem oplandsbyerne og kommunalbestyrelsen.
“Skolen skal give mening for vores børn. Skolen skal sættes fri og gøre vores børn trygge i troen på, at verden ligger åben for dem!”
Desværre oplever alt for mange børn det modsatte, og dem skal der tages særlig hånd om.
Vi er simpelthen nødt til, at tilføre skolevæsenet i Odder Kommune flere ressourcer, hvis vi vil have alle børn med. Vi kan ikke være bekendt, at skolerne holdes i et så økonomisk stramt greb, at der hvert eneste år skal efterbevilges midler for blot at dække de helt basale behov for at drive skole. Budgetterne er så stramme og midlerne så små, så den mangfoldighed og de oplevelser, der har særlig betydning for skolelivet ikke mere er mulige. Det kommunale budget på skoleområdet skal afstemmes helt anderledes.
Trivsel er altafgørende for god læring, og alle har brug for at tilhøre det gode fællesskab!
Der skal foreligge en kommunal plan på skolerne med en fast procedure for, hvordan ledelse og medarbejdere håndterer inklusion i praksis, men også en procedure for mulige tiltag, når et barn oplever, at dagligdagen i perioder er svær. Samarbejdet mellem skole, BFC og PPR skal effektiviseres og kommandovejen minimeres.
Ledelsen på den enkelte folkeskole skal selv have ansvaret for den daglige drift og skolemæssige udvikling på såvel det sociale som det faglige område. I samarbejde med lærere, pædagoger, skolebestyrelse, elever og forældre skal den enkelte skoleleder have frihed til selv at skabe rammerne og mulighederne for den bedst mulige skole i lokalområdet. Vi vil sætte skolen fri! Vi hylder skolernes forskellighed, traditioner og særegne træk. Topstyret fællesledelse er demotiverende for den kvalitetsbevidste og kreative folkeskole.
Vi har mål
- at sætte folkeskolen fri
- at den enkelte skole skal have frihed til selv at skabe rammerne og forme hverdagen
- at trivsel er en forudsætning for god læring
- at skolerne skal have hver sin leder og retten til at lede selv.
- at inklusion i praksis skal implementeres på den enkelte folkeskole
- at samarbejdet mellem skole, BFC og PPR skal styrkes og kommandovejene minimeres
Daginstitutionerne skal tilføres en langt bedre normering, hvor der i højere grad lægges vægt på kerneopgaven. Der skal vægtes mere tid sammen med børnene og mindre tid på dokumentation og administration. En kvalitetssikring af vores daginstitutioner hænger nøje sammen med muligheden for efteruddannelse af personalegruppen, hvilket derfor skal prioriteres højt.
Vi har fokus på den overordnede organisering, og ligesom på skoleområdet ønsker vi en lang større grad af ledelsesmæssig frihed for vores daginstitutioner, hvor den enkelte institution selv tilrettelægger og tager ansvar for den daglige ledelse med egen leder, der i samarbejde med personalegruppen selv udformer dagligdagen. Små børn har brug for trygge rammer og varme hænder.
Alle børn i Odder Kommune skal tilbydes et meningsfuldt og varieret klubtilbud efter skoletid med vægt på kreativitet, bevægelse og socialt samvær. Det er en oplagt mulighed at indgå et tværfagligt samarbejde med aktuelle foreninger som blandt andet Den Kreative Skole (musikskole, billedskole, teaterskole).
Odder Kommunes klubtilbud til børn fra 4. klasse bør samtidig optimeres, så det i langt højere grad også omfatter børn med forskellige faglige og sociale udfordringer. Alle børn har ret til et spændende og indholdsrigt fritidsliv, men for nogle børn kræver det en ekstra indsats at kunne indgå i fællesskabet. Det skal der være kapacitet til.
Klubben skal i det hele taget ikke blot være en forlængelse af skoledagen i samme lokaler. Klubben skal være et spændende og varieret fritidstilbud til børn fra 4. – 6. klasse og lægge vægt på at fremme børnenes sociale liv på tværs af samtlige skoler i kommunen i overgangen fra barn til ung.
Vi har som mål
- at der er gode daginstitutioner med høj normering og veluddannet personale
- at der bruges mere tid til kerneopgaven og mindre tid på dokumentation og administration
- at børn fra 4. til og med 6. klasse i alle kommunens skoler tilbydes et klubtilbud gerne i samarbejde med Den Kreative Skole
Odder skal kunne tilbyde et godt og varieret fritidsliv for kommunens unge mennesker. Der skal i tæt samarbejde med SSP etableres organiserede væresteder i kommunen, hvor ungdommen kan mødes udenfor skoletid. Steder, hvor det er legalt for de unge “at hænge ud” og mødes i fritiden, som fx. skaterbane, basketball og lignende aktiviteter.
De unge skal i langt højere grad lyttes til og tages med på råd i forskellige sammenhænge, der vedrører Odders ungdom. Vi ønsker at genetablere et ”ungeråd”, hvor de unge har en væsentlig stemme ind i Kommunalbestyrelsens drøftelser af aktuelle sager indenfor området.
Der skal etableres et ungdomshus i uformelle rammer med frihed under ansvar. Vi ser flere muligheder i allerede eksisterende bygninger.
Der skal langt mere fokus på overgangen fra grundskolen til muligheden for forskellige ungdomsuddannelser i Odder Kommune af såvel boglig som erhvervsfaglig karakter.
Vi vil gerne stille skarpt på udbuddet af uddannelsesmuligheder i kommunen og samtidig styrke samarbejdet mellem erhvervslivet og de forskellige uddannelsesinstitutioner blandt andet i forhold til etablering af flere praktikpladser.
Den kommunale ungdomsskole skal organiseres, så den atter får en selvstændig og uafhængig ledelse til at varetage udbuddet af fritidsaktiviteter for de 14-18årige. Ungdomsskolen skal være et attraktivt oplevelses- og samlingssted med aktiviteter og initiativer, der appellerer til de unge. Tilrettelæggelsen og den daglige drift skal foregå i tæt samarbejde med den kommunale SSP-medarbejder.
Vi har som mål
- en ungdomsskole med en selvstændig og uafhængig ledelse
- et ungdomshus i uformelle og frie rammer
- organiserede væresteder for unge mennesker efter skoletid
- et styrket samarbejde med SSP
- større fokus på ungdomsuddannelser i kommunen og et tættere samarbejde med det lokale erhvervsliv
Odder skal være en god kommune at blive gammel i.
Vi ønsker at ældre medborgere skal mødes med respekt og værdighed, også når livet begynder at blive mere udfordret pga. nedslidning, sygdom og alderdom.
Vi ønsker at borgeren og dennes pårørende mødes med respekt og værdighed, når der bliver behov for hjælpemidler og varme hænder.
Vi har et ønske om at bevare den gode standard vi oplever på både Bronzealdervej og Skovbakkehjemmet - og i det hele taget ønsker vi at skabe en værdig alderdom for alle kommunens borgere.
Vi tror på at det bedst sker i samarbejde med både bostederne, de ældre borgere samt de pårørende til ældre.
Ensomhed er et alvorligt problem blandt mange ældre - familierne bor ofte langt væk fra hvor de ældre bor - derfor er det vigtigt at Odder Kommune aktivt bakker op om varme hænder og omsorg der kan gøre alderdommen meningsfuld.
Vi vil have en værdig alderdom for alle kommunens borgere.
Vi har som mål
- at borgeren skal blive i egen bolig så længe som muligt
- at ældre medborgere opfordres til at holde kroppen i gang både fysiks og psykisk
- at borgeren modtager den hjælp der er behov for, for at kunne blive i egen bolig
- at borgeren mødes med respekt og tillid
- at den ældre medborger eller dennes værge har et frit valg til selv at bestemme evt. plejehjemsplads
Alle borgere uanset alder, etnicitet eller køn skal opleve at blive mødt med interesse og omsorg fra Odder Kommune.
Odder Kommune skal være en sund kommune at bo i. Der skal fokus på vejledning til og om sund livsstil, og henvises til kommunale tilbud i form af kost, motion og livsstil.
Det er vigtigt at Odder Kommune arbejder ud fra at alle borgere ønsker at klare sig selv, men at livsvilkår kan ændres så man har brug for hjælp og støtte. Det skal Odder Kommune kunne tilbyde på en imødekommende facon og med respekt for den enkelte borgers behov.
Borgere med særlige behov enten pga. alder, handicap eller senfølger efter kritisk sygdom skal behandles med værdighed og omsorg. Borgeren skal så vidt muligt forblive på arbejdsmarkedet og Odder Kommune skal være behjælpelig med dette, således at passiv forsørgelse kan undgås.
Vi vil gøre en ekstra indsats for psykisk syge - uanset alder. Vi vil arbejde for at der er et beredskabsteam der kan træde til når behovet opstår. Ingen må opleve at blive efterladt, hverken den syge eller denne pårørende.
Vi ønsker at vejen fra borger til behandling gøres kort og tydelig. Det er vigtigt at Odder Kommunes ansatte arbejder imødekommende og konstruktivt for de familier der har behovet. Vi skal have tillid til at borgeren henvender sig når der ikke er andre muligheder.
Vi har som mål:
- at fremme sundhed med råd og vejledning om sund livsstil
- at borgerne mødes med respekt og en imødekommende facon
- at der skal gøres en ekstra indsats for psykisk syge uanset alder
at vejen fra borger til behandling gøres kort og tydelig
Odder kommune har brug for en bedre og mere tydelig handicappolitik.
Der skal udarbejdes og formuleres en forpligtende handicappolitik i forhold til sagsbehandlinger og afgørende beslutninger omkring en borger eller en gruppe mennesker, hvor handicapforståelse er af afgørende betydning.
Odder Kommune skal indgå i et tæt partnerskab med de forskellige lokale handicaporganisationer med henblik på, at sikre den rette stemme i udformningen af en lokal og dækkende handicappolitik.
Vi skal afsøge muligheden for at samarbejde med andre kommuner omkring opgaver, der ikke umiddelbart kan løses i eget regi, men kræver særlig faglig ekspertise i erkendelse af, at kommunen er for lille til at have den fornødne specialviden på alle områder.
Vi har som mål:
- at der skal udformes en forpligtende og tydelig handicappolitik
- at der skal indgås partnerskaber med de lokale handicaporganisationer
- at der samarbejdes med andre kommuner omkring opgaver, der ikke kan løses i eget regi
Det gamle badehotel Saksild Strand har de seneste otte år været hjemsted for ophold for sygdomsramte og ensomme ældre. Nu vil Aarhus Kommune, som ejer badehotellet, sælge badehotellet til private investorer så det kan omdannes til et stort bade- og wellnesshotel.
Vi vil en anden vej. Vi vil bakke op om en lokal arbejds- og initiativgruppe, som vil udbygge og omdanne det nuværende Saksild Strand Badehotel til et opholds- og rekreationssted, der skal fremme sundhed, yde behandling mod stress, fremme mental sundhed og tilbyde længerevarende rekreationsophold og lave højskole for voksne.
Det mener vi, er en langt bedre ide med et større perspektiv end et stort kommercielt wellnesshotel.
Vi har som mål
- at Odder Kommune vil være positiv over for at Saksild Strand etableres som et opholds- og rekreationssted med fokus på sundhed, rekreation og højskole for voksne
Vi skal nå vores mål ved at tænke nyt, bruge pengene effektivt, indgå partnerskaber og støtte initiativer, som borgernes engagement gør mulige og nyttige. Det kan bl.a. ske ved at sætte borgerdrevne initiativer i gang.
Vi skal turde udvikle en investeringsmodel, hvor vi investerer i udvikling eller forebyggelse på et område og så henter investeringen hjem gennem færre omkostninger senere eller ved at øge skattegrundlaget i kommunen ved øget tilflytning. Nye udstykninger og salg af byggegrunde kan understøtte denne udvikling.
Odder Kommune skal fortsat være et attraktivt sted at handle. Der skal arbejdes for at tiltrække flere små virksomheder og at der skal være et fokus på at forebygge, at virksomheder flytter fra kommunen.
Økonomien skal hænge sammen. Personskatterne skal ikke stige.
Vi vil fremme demokrati og borgernes lyst til at engagere sig i kommunens ve og vel. Vi vil lytte til borgeres meninger, ideer og projekter.
Vi skal have engagerede borgere, lokalråd, institutioner og erhvervsliv på banen med ideer og projekter.
Odder Kommune skal være det bedste sted at være ildsjæl og med et stærkt foreningsliv.
Mange af de gamle mødeformer har overlevet sig selv. Vi vil erstatte “traditionelle” møder med nye mødeformer, hvor politikere og eksperter går i dialog og lytter til borgernes ønsker, drømme, og forventninger om fremtidens udvikling.
Vi vil stimulere en erhvervsudvikling, som søger at løse de stigende lokale og globale udfordringer. Vi vil medvirke til at skabe nye arbejdspladser - bl.a. gennem grøn byudvikling, IT/digital-udvikling, bygningsrenovering etc.
Vi vil have et meget stærkt fokus på at skaffe flere arbejdspladser til kommunen. Det vil give os flere tilflyttere (og dermed flere skattekroner) og give os, som bor her, bedre muligheder for at få et job tæt på, hvor vi bor.
UdviklingOdder skal satse benhårdt på en sådan udvikling.
Kontorerne i VitaPark skal være reserverede til nystartede/nytilflyttede virksomheder. For at fastholde de virksomheder, som skal videre, skal kommunen understøtte nye attraktive erhvervslokaler, som kan huse de mere etablerede virksomheder.
Letbanen er et vigtigt led i omstillingen til et mere bæredygtigt samfund og Østjyllands udvikling. Vi vil prioritere en nem adgang for borgerne i Odder by og fra oplandet til Letbanens stationer. Vi vil prioritere mange afgange og en kort rejsetid mellem Odder og Aarhus.
Vil udbygge den offentlig trafikbetjening på en mere miljøvenlig måde. Det kan ske fx. gennem delebiler, ordninger med fælleskørsel, bycykler og elcykler. Ordningerne med Flexbus og Flexture (teletaxi) skal udvides.
Vi vil aktivt søge at organisere ordninger med delebiler, som gør privat fælleskørsel nem at organisere. Det kan fx. ske gennem en lokal “Uber-ordning”, hvor Odder Kommune stiller platformen (App’en) til rådighed.
Cykler skal have bedre betingelser med nye cykelveje/cykelstier i by og på land. Derfor vil arbejde for at udbygge og forbedre cykelstierne, i første omgang mellem Odder og Hou samt mellem Odder og Ørting.
Vi har som mål
- at anlægge flere cykelstier i by og på land
- at prioritere en opgradering af cykelstierne mellem Odder og Hou, og mellem Odder og Ørting
- at den offentlige trafikbetjening skal være mere bæredygtig
- at styrke den offentlige transport fx. gennem Flexbus og Flexture (teletaxi)
Staten har igangsat en forundersøgelse af en kattegatforbindelse til højhastighedstog og biler over Kattegat mellem Jylland og Sjælland. Folketinget skal i slutningen af 2021 tage stilling til, om der skal igangsættes en egentlig miljøvurdering af projektet med henblik på senere realisering af projektet.
Hvis der kommer en sådan Kattegatforbindelse, så vil den skære vores kommune op i 3 dele. Vi kender endnu ikke de præcise linjeføringer, men en kommende motorvej og højhastighedsbane vil med stor sandsynlighed tage udgangspunkt i en nordlig linjeføring fra Dyngby, forbi Saksild og Assedrup, og den sydlige motortrafikvej vil få en linjeføring fra Dyngby, forbi Ørting og Hundslund.
Det vil få enorm store konsekvenser for hele kommunen. Rigtig mange borgere vil blive påvirket og ingen vil være uberørte heraf. Veje, jernbane, betalingsanlæg, parkeringsanlæg, transportcentre m.m. vil beslaglægge virkelig meget god landbrugsjord, ekspropriere ejendomme, skære ind over kysten og ødelægge store dele af vores beskyttede natur, skove og rekreative kyststrækninger.
Støjbelastningen langs især motorvej og højhastighedsbane vil være meget belastende for de ganske mange borgere, der bor inden for støjzonerne (ca. 6 km på hver side af motorvejen). De landskabelige konsekvenser bliver også alvorlige, ikke mindst i Hou og langs sommerhusområderne ved Saksild, Rude og Dyngby.
Med de foreslåede linjeføringer vil naturen for alvor komme i klemme både i Odder Kommune, på Samsø og Røsnæs.
Desuden vil alene anlægsdelen medføre en enorm udledning af klimagasser og lægge beslag på enorme ressourcer. Projektet er efter vores mening slet ikke bæredygtigt.
Når vi gør fordele og ulemper op, vil ulemperne i høj grad overstige de beskedne fordele med en lidt kortere køretid til København. Derfor siger vi nej til en evt. kommende kattegatforbindelse.
Vi har som mål
- at der ikke skal anlægges en ny Kattegatforbindelse med motorvej, højhastighedsbane og motortrafikvej gennem Odder Kommune
- at den kommende borgmester udtræder af Kattegatkomiteen