Martin Lidegaard vil have skrevet grønne rettigheder ind i Grundloven
Nyhed

Martin Lidegaard: Derfor har Danmark brug for en Grøn Grundlov

I Radikale Venstre kæmper vi for at få indført grønne bestemmelser i Grundloven, så du får ret til ren luft, rent drikkevand og ren mad.

Du skal have ret til ren luft, rent drikkevand og ren mad. Og staten skal være forpligtet til at beskytte natur og klima.

Derfor mener vi i Radikale Venstre, at tiden er kommet til at lave en ny Grøn Grundlov i Danmark. Sammen med SF, Enhedslisten og Alternativet har Radikale Venstre fremsat et beslutningsforslag om at skrive grønne rettigheder ind i Grundloven.

Forslaget har netop været til debat i Folketingssalen, hvor der dog i første omgang ikke viste sig flertal for det. Men Martin Lidegaard fortsætter kampen for det i den kommende tid.

- Det er vores generation, der har skabt problemerne. Vi skylder de kommende at rette op på det, som han sagde i Folketingssalen.

Lige nu er det ikke muligt for danske borgere at sige: "Hey, I siger én ting, men gør noget andet."
Martin Lidegaard

Og ifølge Martin Lidegaard er der brug for at skrive grønne rettigheder ind i Grundloven:

- Det kan godt være, at man går og tænker: Det går jo meget godt. Alle partier vil vel den grønne udvikling. Men min påstand er, at det faktisk ikke går særligt godt. Der er utrolig stor afstand mellem dét, partierne siger, de vil - og så dét, de gør, siger han.

Han peger bl.a. på, at der er problemer med både havmiljø og drikkevand. Og at klima-indsatsen også halter:

- Vi har jo en klimalov, hvor der står nogle mål og nogle forpligtelse om, at regeringen skal handle. Men Klimarådet påviser år efter år, at skiftende regeringer ikke lever op til målene. Men det har ingen konsekvenser, siger Martin Lidegaard.

Ikke færdige med at kæmpe kampen

En Grøn Grundlov, som mange andre lande allerede har indført, vil give borgerne mulighed for at kræve handling.

- Og lige nu er det ikke muligt for danske borgere at sige: "Hey, I siger én ting, men gør noget andet. Jeg har ret til, at mine børn og børnebørn får en klode, får drikkevand og havmiljø, som vi kan være bekendt," siger Martin Lidegaard.

Beslutningsforslaget om en Grøn Grundlov blev førstebehandlet tirsdag den 6. februar - nu følger den videre lovbehandling:

- Det ærgrer mig, at flertallet ikke bakkede op i dag. Men vi er ikke færdige med at kæmpe den her kamp. Dengang kvinderne skulle have valgret, var der også stor modstand - men de fik det, siger Martin Lidegaard.