Martin Lidegaard sidder på trappen foran Folketingssalen
Nyhed

Radikale samler Folketingets partier

Debatten om hvorvidt afskaffelsen af en helligdag skal være adgangsbillet til de kommende forsvarsforhandlinger raser i medierne og i Folketingssalen, hvor der i dag er åbningsdebat. Sammen med otte andre partier foreslår Radikale Venstre i dag andre finansieringsmuligheder. Vi ønsker et bredt og stabilt forsvarsforlig.

I Radikale Venstre er vi stolte over, at det i dag er lykkes at samle ni meget forskellige partier om et alternativt finansieringsforslag, der kan erstatte afskaffelsen af en helligdag som adgangsbillet til det kommende forsvarsforlig.

Det siger noget om opbakningen til det danske forsvar og velviljen til at finde en løsning, der sikrer så bred en opbakning som overhovedet muligt til vores soldater og sikkerhedspolitik.

Vores finansieringsforslag består af tre dele. Vi bruger nogle overskydende midler fra aftalen om vinterhjælp, vi sanerer lidt mere i erhvervsstøtteordningerne, og så bruger vi 1,25 mia. fra en udisponeret ramme til offentlige investeringer.

Lige så teknisk det er, lige så reelle finansieringsforslag er det.

I tirsdags meddelte vi ni partier i fællesskab, at det hverken er rimeligt eller klogt, at regeringen stillede som ultimativt krav, at man skal stemme for afskaffelse af St. Bededag for at få lov til at indgå i det næste forsvarsforlig.

Derfor glæder det os også oprigtigt, at regeringen de seneste dage har åbnet for at se på andre finansieringsmuligheder.

Dem præsenterer vi i dag.

Vi opfordrer til, at vi bruger den kommende tid, regeringen og Folketingets partier imellem, på gode forhandlinger og løsninger, der styrker vores forsvar og samler Folketinget – ikke det modsatte.

Og så for en god ordens skyld, her til sidst. I Radikale Venstre bakker vi generelt op om reformtiltag – og går også konstruktivt ind i forhandlingerne om afskaffelse af en helligdag. Målet med alle reformer er for os at styrke vores økonomi og mulighederne for at investere i fremtiden, især klimaet og vores uddannelser.

Men vi er altså, som otte andre af Folketingets partier, imod regeringens krav om, at man skal stemme for afskaffelsen af St. Bededag, hvis man overhovedet vil inviteres til forsvarsforhandlinger. Det er ikke i den ånd, Det Nationale Kompromis blev indgået.

Åbningsdebat
Åbningsdebatten er i fuld gang i Folketingssalen. Martin holder forventeligt sin tale kl. 17.00.
Du kan se talen på TV2 News og på Folketinget TV. Talen kommer ikke til at handle om St. Bededag. Den handler om kommende generationer og vores fælles fremtid.

Med venlig hilsen,

Martin Lidegaard, politisk leder, & Samira Nawa, næstformand for folketingsgruppen